Wie binnenkort met Transavia op vakantie gaat kan aan boord een verse portie friet bestellen. Vanaf 10 maart staat de snack inclusief vegan- of truffelmayonaise op het menu bij de luchtvaartmaatschappij. Maar hoe krijg je patat hoog in de lucht en zonder frituur net zo lekker krokant als aan de grond?
Het idee van de zogeheten Fries in the Skies is ontstaan bij schrijver en frietfanaat Leon de Winter. “Een jaar of tien geleden moest ik zelf op dieet en daar past een portie friet natuurlijk niet in. Wat je dan doet, is zelf iets bedenken”.
Laag in koolhydraten
Zo is hij zich gaan verdiepen in frietjes die laag in koolhydraten zijn. “Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in speciale ovenfrietjes die nu bij de Albert Heijn in de schappen liggen.” Het liefst zag Leon ook friet op de menukaart van het vliegtuig. “Alleen het probleem in de vliegtuigen zijn de ovens. De veiligheid staat voorop en daarom mogen ze niet hoger dan 150 graden. En frituren kan natuurlijk ook niet.”
Om de frietjes toch krokant te krijgen is Leon de Winter de samenwerking aangegaan met Wilbert de Louw, directeur van Foodcase. Zijn bedrijf is gespecialiseerd voedselontwikkelaar voor de luchtvaartindustrie. Voor veertig airlines wereldwijd ontwikkelen zij de maaltijden. Zo’n twee jaar lang is er gesleuteld aan het perfecte, crunchy ‘vliegtuigfrietje’.